onsdag den 9. februar 2011

Hverdagsbillede #3–om sko

 

 

Jeg holder en lille pause fra det søde ferieliv for at spille den sidste af de tre koncerter med Faurés Requiem i aften.

Teknisk set holder jeg stadig ferie, da koncerterne ikke som sådan har noget med mit ansættelsessted at gøre og derfor må betegnes som en fritidsbeskæftigelse. Og da jeg skulle vælge ferieuge, var det denne, der passede mig bedst (når det nu ikke kunne blive uge 7), selvom der var aftalt en koncert i aften.

Derfor har jeg været et smut i kirken for at give det en sidste afpudsning inden koncerten.

Hvilket leder mig frem til dagens emne i Hannes lille hverdagsleg. Noget om fodtøj – i dette tilfælde skal det handle om orgelsko.

 

DSC04698

 

Sådan ser mine arbejdssko ud – ikke synderligt kønne, faktisk er de gået så meget op i syningen, at jeg alvorligt overvejer en udskiftning. Men orgelskoene er meget uundværlige. Det er dem, jeg har på, når jeg spiller med fødderne. Det er jo ikke helt lige meget, om man har et par store plader på, der rammer tre toner ad gangen, og derfor har jeg et par sko stående ved orglet, som jeg kun bruger, når jeg spiller.

 

DSC04695

 

Udover, at de helst skal følge fodens omkreds ret tæt (de skal heller ikke være længere en foden, for så mister jeg føling med pedaltangenterne), så skal de være glatte under bunden, så skoen kan glide på tangenterne, og de skal helst have en smule hæl. En bred hæl, vel at mærke, ikke noget med at balancere på stilletter der på tangenterne, og heller ikke en meget høj hæl, men bare lidt, så jeg ikke skal bøje alt for meget i anklen, når jeg spiller med hælen.

Når man spiller med fødderne, bruger man to teknikker – den ene er, at man spiller med forfoden, tåen, og bruger skiftevis højre og venstre fod. Den anden er, at man kan “kravle” fra tangent til tangent ved at bruge skiftevis hæl og tå på én fod. De teknikker blander man, alt efter hvordan tonerne ligger, trinvist eller springende.

Det var mange ord for at forklare noget, der dybest set er ret enkelt at vise. Men sådan er det jo, når det foregår på skrift…

Det kan være noget af en jagt at finde egnede sko, men der er et firma, der har specialiseret sig i at lave orgelsko – noget af en niche, må man sige – og deres sko er ret populære blandt organister, så jeg tror, jeg køber mig et par der. Skal bare lige bestemme mig for, om de skal være i guld eller sølv… ;o)

 

Orgelsko

 

Man kunne jo også gå til yderligheder som denne organist – det er da humor!

8 kommentarer:

 1. Fantastisk indlæg du har bragt -
  total fascineret af jeres fodarbejde...

  Super link - han er da vild!

  Jeg syn´s du skal købe demi sølv !
  kh
  Loppe

  SvarSlet
 2. Jeg blev da helt fascineret af de fødder!

  SvarSlet
 3. Mange tak, Loppe :o)
  Ja, han er ikke som organister er flest... ;o)
  Og jeg tror også, det bliver sølv. Hvilket også for mig er totalt blæret, for de fleste orgelsko er af en eller anden grund sorte og meget slidte...

  Ja, det kræver en smule træning, Sifka ;o)

  SvarSlet
 4. Jeg stemmer også for sølv. :-)

  ...og hold nu op, jeg ved som udgangspunkt intet om orgelspil, men efter at have set den video er jeg da i endnu højere grad end før fuldstændigt stum af forbløffelse over, hvad man kan med det instrument... og ikke mindst hvad det kræver af koordineringsevne. Respekt!

  SvarSlet
 5. Åh hvor er det dejligt at finde ud af hvor meget man ikke ved en bønne om.
  Orgelsko - sølv eller guldorgelsko;)))
  Hvis jeg ikke havde læst dit vidunderlige indlæg og nydt dit link, ville jeg jo tro at en bemærkning om "jeg har lige fået nye sølv-orgelsko" måtte være noget slang for et eller andet jeg ikke vidste hvad var;))
  Tak for et skønt indlæg

  SvarSlet
 6. Erika, jeg elsker, at det er et instrument med ufatteligt mange muligheder. Det var det, jeg faldt pladask for!

  Hanne, dejligt at kunne udvide nogens horisont :o) Jeg syntes lige, det var oplagt at dreje dagens emne til at løfte sløret for noget af det, der fylder meget i min verden :o)

  SvarSlet
 7. Hvad hedder sølv og guldskoene - det er lige sådan nogle jeg leder efter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Stine, du kommer frem til skoene, hvis du følger linket til firmaet Organmaster Shoes i indlægget. Det er et amerikansk firma, skoene købes på nettet og kostede mig en del i told - det er den risiko, man løber... Guld- og sølvmodellen hedder Diana.

   Slet