
Min vej til kirken i morges gik igennem Mindeparken, som ligger lige bag kirken. En skøn oase midt i villakvarteret, der omgiver kirken, og som bliver flittigt brugt af både dagplejemødre, skoleklasser, hundeluftere og mange andre, der nyder det grønne pusterum. Lige nu står parken i det mest farvestrålende skrud, rhododendronbuskene står i fuld flor, omgivet af en skov af bregner, der netop har foldet sig ud.
Mit arbejde er alsidigt, og ind i mellem er det faktisk en overdrivelse at kalde det arbejde – som nu i eftermiddag, hvor vi var på udflugt. Min opgave var egentlig bare at være med og bakke op om arrangementet som en af kirkens ansatte, og det kan man da lige klare.

Turen gik til Gjellerup Kirke, som ligger lige øst for Herning. Kirken er Danmarks ældst daterede landsbykirke, hvilket fremgår af den latinske inskription over den tilmurede dør i sydmuren. Kirken er bygget i 1140 af samme bygmester, som byggede Ribe Domkirke.

For 2½ år siden blev kirken omfattende renoveret og udsmykket af kunstneren Maja Lisa Engelhardt. Der er mange følelser i spil, når der bliver rørt ved gamle bygninger, og måske i særdeleshed kirker – og det er en svær kunst at udsmykke en så gammel kirke med respekt for rummet og dens historie, men med et nutidigt udtryk, der taler til mennesker i dag. Jeg synes, Maja Lisa Engelhardt har gjort det virkeligt godt!
Jeg kan lide hendes streg, hun har lagt mange tanker bag udsmykningen, og det er nænsomt og samtidigt meget udtryksfuldt. Jeg har i sagens natur ingen før-billeder, men hvis man er interesseret, kan man se mere på kirkens hjemmeside. Her kan man også læse om alle de tanker, kunstneren har arbejdet ud fra.

Altertavlen har fået fire nye malerier, fronten af alterskranken er malet, der er kommet nyt knæfald, og et nyt, vævet tæppe, som er meget spændende at nærstudere (klik evt. på billederne for at få dem i større format).
Den mørke mosaik i sydsiden af koret er skiftet ud med denne enkle og lyse mosaik.
Prædikestolen er rigtig flot, synes jeg, med guldfelterne, ligesom resten af kirken er pyntet med guld, både på alteret, orglet og alle bænkegavle ned gennem kirkerummet.
Samtidig er alt træværk i kirken (bænke, orgel, lofter osv.) malet i lysere og lettere farver. Kirken er blevet meget lys og venlig, og samtidigt fornemmer man tydeligt historien, der ligger i de ældgamle sten.