mandag den 23. juni 2008

Stammebørn

 


Der er rusk og regn udenfor i dag - vi nyder varmen og tørvejret indendørs, og jeg nyder lyden af to rødder, der tumler i vores seng. Det er helt i orden med mig, det er dejligt at høre dem more sig og samtidig får de sig jo rørt lidt.

Emil har været hjemme i dag - i morges (tidligt!) kom han ned med meget ondt i hovede og mave og en smule feber, men det ser heldigvis ud til, at han slap billigt. Feber er der ikke mere af, og hvis man skal dømme efter graden af tumlen, er hoved- og mavepine vist også minimal.

Han havde også mod på at være alene hjemme, mens jeg var til møde i børnehaven med en talepædagog. Freja stammer, i nogle perioder mere end andre, og hun har lige været igennem en ret slem periode. Heldigvis er der meget kompetente talepædagoger klar med bistand, rådgivning og - om et halvt års tid - en stamme-legegruppe, hvor hun har mulighed for at møde andre børn, der stammer og derved finde ud af, at hun ikke er den eneste i verden. Talepædagogen vil være med og tale med børnene om det at stamme og om de gode taleregler, der bl.a. går ud på at give hinanden tid til at tale færdig uden afbrydelser og ikke at gøre sætninger færdig for den, der stammer. Stammen kan ikke helbredes, men i langt de fleste tilfælde går det over af sig selv. Det vigtige ved stammebørn er at være opmærksom på de følger, der ofte er, som lavt selvværd og at "føle sig forkert", når man stammer. Man hjælper stammebørn (og voksne stammere) ved at holde øjenkontakten, mens de stammer, ved generelt at holde et langsomt taletempo og ved at være åben om stammen, så det ikke bliver noget tys-tys - og så skal vi passe på ikke at trække vores (desværre til tider ret store) perfektionisme ned over børnene - en daglig øvelse, som på sigt vil gavne både børnene og os selv.

Emil stammede også, da han var yngre - i nogle perioder så voldsomt, at andre børn havde svært ved at forstå ham, og var væk, inden han havde fået talt færdigt. Det gør ondt at se. Men stamme-legegruppen hjalp ham rigtigt meget, og siden han startede i skolen, har han slet ikke stammet. Jeg tror også, at Frejas stammen vil forsvinde med tiden, men det vigtigste er, lige meget hvad, at hun har det godt med sig selv, lige som hun er. Det vil jeg hjælpe hende til, så godt jeg overhovedet kan.

2 kommentarer:

  1. Godt at Emil er på højkant igen !
    Det lyder som en rigtig god idé med sådan en stamme-legegruppe. Den skal Freja sikkert også få glæde af - ligesom Emil har haft det.
    Ja, det er bare så vigtigt at styrke børnenes selvværd så meget som overhovedet muligt. Det har stor betydning for dem både nu og senere i livet. Godt at høre at du/I har fokus på det : )

    SvarSlet
  2. Ja, Helle, det er utroligt vigtigt, men ikke altid let...
    Stammelegegruppen er en rigtig god ting, og vi har nogle virkeligt dygtige talepædagoger her i byen - dejligt.

    SvarSlet